Juhász István, parkettás mester


A Kaindl lamináltpadló-burkoló / parketta a jelen és a jövő nagytömegű melegpadló burkolata. A teljesen készre gyártott lamináltpadló sokféle színben és keménységben készül. Felülete magas kopásállóságú melamin műgyanta.

A lamináltparketta felépítése: melamin műgyanta, dekorfólia, hordozoróteg (HDF), típustól függően zajcsillapító réteg. A Kaindl gyár csak nagyszilárdságú HDF alapú lamináltparketta paneleket gyárt. Későbbi csiszolása és lakkozása nem lehetséges. A résmentes illesztés miatt a por és egyéb, allergiás tüneteket okozó anyag nem rakódik közé. A laminiáltparketta a padlófűtéses helyiségben is alkalmazható.

Kivitelezési munka házilag is elvégezhető, de a garancia előfeltétele a szakszerű munkavégzés!

A lamináltpadlólapok általában ragasztás nélkül lerakható billenő, úgynevezet Click rendszerben kaphatóak.


A laminált padló viselkedése

A Kaindl cég által gyártott lamináltpadlók hordozórétege HDF-lap (nagysűrűségű farostlap). A HDF-lapot röngfából gyártják, elsősorban célaprítékból illetve kisebb mennyiségben fahulladékből vagy fűrészüzemi melléktermékből. Tehát az alapanyag fa.

A fát speciális aprítógépekkel célforgáccsá dolgozzák fel, majd főzés során gyakolatilag rostjaira bontják a faanyagot. Ezt követően a főzés során alkalmazott víz szinte teljes mennyiségét eltávolítva folyamatos hőpréseléssel alakítják ki a HDF-lapot, melynek nedvességtartalma 6-7 % körüli értéken mozog. Ez az egyensúlyi nedvességtartalmi érték felel meg a normál hazai klimatikus viszonyoknak. Az így legyártott HDF-lapokra szintén présgépben nyomják rá a laminátumot. Így alakul ki a laminált padlólap, melyet még formatizálnak. A megfelelő csap-horony marások kialakításával elkészül a laminált padlópanel.


A padlópanelek tartóssága alapvetően a hordozóréteg állandó méreten történő tartásán múlik. A HDF-lap hygroszkópikus (nedvszívó) felépítésű. A nedvesség felvételével illetve leadásával méretváltozás jár, ezért nagyon fontos, hogy a laminált padló csak úszópadlóként fektethető le, illetve a szoba minden rögzített elemétől (falak, küszöbök, fűtéscsövek, osztlopok, stb) 15mm-es távolságot hagyjunk, hogy a laminált padló sérülésmentesen tujda követni a klímaváltozásból adódó méretváltozást. Az ideális klíma 20-22 Celsius fok és 50-60% relatív páratartalom. Ez felel meg a gyártáskor is alkalmazott 6-7 %-os egyenesúlyi fanedvességnek. Télen, amikor a páratartalom a fűtés miatt alacsony, akkor a lamináltpadló összeszáradásával kell számolnunk. Nyáron esős időszakban viszont a lamináltpadló kiterjedésével kell számolnunk. Ez a jelenség az anyag természetéből adódik. Gyakorlatilag úgy működik, mint a természetes faanyag, hiszen fából is készül, csak a vízfelvétellel és a vízleadással járó méretváltozás mértéke nagyobb.

Amennyiben a laminált padlót nagy mennyiségű víz éri, már néhány óra eltelte után is maradandó méretváltozások, károsodások keletkeznek. Először a padló éleinél növekszik meg a HDF-lap vastagsága, majd rövid időn belül a laminátum is elválik a HDF-laptól. A laminált padló tönkremegy, javíthatatlan.

Ezért kell mindenképpen még tisztítás során is csak enyhéz nedves törlőkendőt alkalmazni, lehetőleg szárazon tisztítani a lamináltpadlót. Amennyiben nagy mennyiségű víz éri a padlót, akkor igyekezni kell a vizet minél gyorsabban eltávolítani, hogy ne legyen idő arra, hogy a hordozórétegbe (HDF-lap) szivárogjon a víz.

Amennyiben a hordozórétegbe víz szivárog, akkor a padló tönre fog menni, ezért célszerű ClickGuard vízzáró tömítőszert alkalmazni!

Hogy laminlátpadlója igazán szép és tartós legyen nyugalma érdekében forduljon szakemberhez, a gyári garancia is így érvényesíthető!


Juhász István, parkettás mester
0620 / 981 - 44 - 25

uzletvezetes@vacparketta.hu
Untitled