Juhász István, parkettás mester


Padlófűtés és a laminált parketta

Kaindl lamináltpadlók probléma mentesen fektethetők melegvizes vagy infra padlófűtés esetén. Annak érdekében, hogy a fűtendő helyiségben a megfelelő hőleadást elérjük a hőáteresztési tényező nem lehet nagyobb, mint 0.15 m2 K/W.

A Kaindl lamináltpadlók hőáteresztési tényezője kedvező, hiszen 0.06 - 0.09 m2 K/W tartományban mozog. Amennyiben a hőigény nagyobb 65 W/m2 értéknél, javasoltjuk kiegészítő fűtőtestek telepítését.

A lamináltpadlók úsztatott rendszerű fektetése során az eredő hőáteresztési tényező meghatározásakor feltétlenül fordítson figyelmet a lépéshang-csökkentő anyag hőáteresztési tényezőjére. Az eredő hőáteresztési tényező nem lehet nagyobb, mint 0.15 m2 K/W.

A lamináltparketták természetes lábmelege által az átmeneti időszakokban a padlófűtés korábban kikapcsolható. Ez a fűtési költségek csökkenését eredményezeti. Padlófűtés esetén az Ön új kaindl lamináltpadlója természetesen állandó felületi hőmérsékletet biztosít.

Tehát az Ön padlófűtéséhez a Kaindl laminált padló a legjobban alkalmazható! Fektetés során feltétlenül ügyeljen az alábbiakra:

A fogadó esztrich szabvány szerint készítendő. Alapvetően a teljes ásványi alsó réteget a lamináltpadló fektetése előtt olyan mértékben fel kell fűteni, hogy a későbbiekben káros nedvesség ne távozhasson el. Ezt a fektetés előtti felfűtést évszaktól függetlenül mindig el kell végezni.

Cemenetesztrich esetén a felfűtés előtti pihentetés ideje min. 3 hét, anhydritesztrich esetén legkevesebb egy hét a pihentető idő.

A fűtési teljesítmény naponta maximum 5 Celsius fokkal emelhető a maximális fűtési teljesítmény eléréséig. Ez a fokozatosság minden felfűtési időszakban betartandó. Maximális fűtési teljesítménnyel történő fűtési időtartam függ az esztrich fajtájától és az esztrich vastagságától. Cementesztrich esetén minden centiméterre 1 nap, anhydritesztrich esetén minden centiméterrel 2 nap.

A maximális fűtési fázist követően a fűtést 5 Celsius fokos lépésekben csökkentjük, leállítjuk. Ezt követően biztonsági okokból 5-7 napos fűtési szünetet tartva a felfűtést megismételjük. Miután a fűtésszerelő szakember az esztrich felfűtését és visszahűtését a fent leírtak szerint elvégezte, köteles a felfűtésről és a visszahűtésről jegyzőkönyvet kiállítani. amennyiben ez a jegyzőkönyv hiányzik, jelezze, és kérje a fűtésszerelő szakembertől.

A lamináltpadló fektetése előtt mindenképpen szükséges az esztrich maradék nedvességtartalmának mérése, kérje ezt az esztrichet készítő szakembertől, vagy a fűtésszerelőtől az esztrich illetve a fűtés átvételekor. Megengedett maximális maradék nedvességtartalom az esztrichben cementesztrich esetén max. 1.8 CM%, míg anhydritesztrich esetén max. 0.3 CM%.

Nagyon fontos, hogy az esztrich nedvességtartalmának ellenőrzése nagy biztonsággal elvégezhető Ön által is egyszerű módon. Vágjon több darab kb. 50x50 cm-es méretű plietilén fóliát. Fektesse le a szoba különböző pontjaira és a széleit lehetőleg légmentesen ragassza az esztrich-hez. Amennyiben 24 óra eltelte után a fólia alatt kondezvíz, kondezpára nem látható, valamint az esztrich színe a fólia alatt nem változik meg, akkor biztos lehet benne, hogy az esztrich kellőképpen száraz és a laminált padló fektetése megkezdhető.

A padlóburkolat fektetése előtt 1-2 nappal a fűtést le kell állítani ügyelve a fokozatosságra. A fogadó esztrich hőmérséklete a padló fektetése során legalább 15-20 Celsius fok között legyen.

Ügyeljen arra, hogy a szoba teljes felületén legkevesebb 0.2 mm vastag párazáró fóliát helyezzen el.  A fólia toldása során legkevesebb 20 cm átfedést biztosítson, és az átfedéseket ragassza össze. A falaknál ezt a fóliát legkevesebb 5 cm magasságában a falra hajtsa fel. A párazáró fóliára az Ön által választott speciális lépészaj csökkentő anyagot helyezze el. A fektetés befejezése után, legkevesebb 24 óra multával ismét, a már ismertetett fokozoatosságot betartva a kellő fűtésteljesítményre fűtsük fel az esztrichet. Figyelem, ez a felfűtési fokozatosság minden fűtési periódus megkezdésekor betartandó!

A következő alapszabályokra ügyeljen:

A Kaindl lamináltpadlók felületi hőmérséklete ne haladja meg a 26 Celsius fokot. A szoba ieális klímája a fűtési szezonban 20-20 Celsius fok, páratartalom 50-60%.

Amennyiben a szoba klímája nem tartható állandó értéken, úgy kis mértékű illesztési hézag kialakulásával kell számolni. Kis mértékű illesztési hézag kialakulása nem hiba, ennek kialakulásával kell számolni. Kis mértékű illesztési hézag kialakulása nem hiba, ennek kialakulása a fa és faalapú  anyagok természetéből fakadó természetes jelenség. Ez a jelenség különösen évszakváltáskor jelentkezhet.


Ennek az útmutatónak az utasításai és adatai a technika jelenlegi állásának felelnek meg. Ezen információk a tájékoztatást és a nem kötelező jellegű irányelveket képviselik. Mindezek következtében ezen információk nem képezhetik szavatossági igény alapját.A padlóburkolat fektetésének szakszerűsége biztosítása érdekében forduljon referenciákkal rendelkező szakemberhez! A munkafázisok megfelelősége és a gyári garancia csak így érvényesíthető!
Untitled